Ciasto Zebra Świąteczna (bez pieczenia)
Składniki:
75-80 herbatników kakaowych
125 g mascarpone
1 l śmietanki 30 proc.
7 łyżek cukru pudru
3 łyżki likieru kokosowego
4 łyżeczki żelatyny
75 ml wody
600 g dżemu z czarnych porzeczek
1/2 szklanki wiórków kokosowych
16-20 pralinek kokosowych
Dodatkowo:
Forma o wymiarach około 23x23 cm
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj krem: żelatynę zalej wodą (75 ml) i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzej żelatynę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, aż masa nabierze płynnej konsystencji (uważaj, żeby nie zagotować masy, bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Przestudź.
W dużej misce umieść mascarpone, śmietankę, cukier puder oraz likier kokosowy i przy pomocy miksera ubij wszystkie składniki na sztywny krem. Nabierz dwie łyżki kremu, dodaj je do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj kolejne dwie łyżki kremu, ponownie dokładnie wymieszaj, i tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z kremem. Zmiksuj do otrzymania jednolitej masy.
Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż warstwę kakaowych herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj kolejno 1/3 przygotowanego dżemu z porzeczek oraz 1/4 kremu. Następnie ułóż kolejne warstwy herbatników, dżemu z porzeczek, kremu, herbatników, dżemu z porzeczek, kremu i zakończ warstwą herbatników oraz kremu (z pominięciem dżemu). Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi i porozkładaj na nim równomiernie pralinki kokosowe, tak aby po pokrojeniu na każdym kawałku ciasta znalazła się jedna pralinka.
Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc aby herbatniki zdążyły odpowiednio zmięknąć.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku