Pieczone placki z gotowanych ziemniaków
Składniki:
600 g ziemniaków
1 jajko
3 czubate łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Proponowane dodatki:
wędzony łosoś
chorizo
feta
mozzarella
lazur
pomidorki koktajlowe
zielone oliwki
czerwona cebula (pokrojona w piórka)
koperek
bazylia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie zagnieć jednolite i elastyczne ciasto.
Podziel ciasto na 6 części i z każdej z nich uformuj w dłoniach placuszek o grubości około 0,5 cm. Połóż placki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu placuszków poukładaj ulubione dodatki. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 15-20 minut, aż placuszki się zrumienią.
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur