Sernik pistacjowy
Składniki:
Składniki na kruchy spód:
150 g kruchych ciastek z nadzieniem (markizy)
40 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
300 g pistacji (wyłuskanych, niesolonych)
400 g mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżeczki ekstraktu naturalnego wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera
2 jajka
250 g serka mascarpone
250 g twarogu sernikowego (mielonego)
Składniki na polewę
200 g białej czekolady
175 ml śmietanki 30 proc.
Pistacje do ozdoby
Dodatkowo:
Okrągła blaszka o średnicy 22cm
Papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj kruchy spód: ciastka z nadzieniem i miękkie masło włóż do misy blendera i zmiksuj do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę ciasteczkową do tortownicy, rozprowadź równomiernie po całym dnie i delikatnie podociskaj dłońmi. Wstaw tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Przygotuj masę serową: pistacje umieść w misie blendera i zmiksuj bardzo drobno, aż masa stanie się lekko wilgotna i klejąca i zacznie się łączyć w grudki. Następnie wlej mleko skondensowane i zmiksuj do połączenia składników. Przełóż masę pistacjową do dużej miski i dodaj do niej jajka - stopniowo, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując. Następnie dodaj oba rodzaje sera (mielony twaróg i mascarpone) oraz ekstrakt naturalny wanilia Bourbon i zmiksuj do połączenia składników.
Przełóż masę serową na schłodzony kruchy spód, delikatnie wyrównaj wierzch i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (na trybie góra-dół). Piecz około 1 godziny, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia, a następnie schowaj je na noc do lodówki.
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci