Pierogi z kapustą i grzybami - Tajniki Szefa Kuchni

Oto pierogi z kapustą i grzybami według szefa kuchni Kuby Korczaka. Z takich pierogów będzie dumna nawet najbardziej wymagająca i przywiązana do tradycji babcia. Nie oprze im się także wybredna ciotka. Zresztą trudno krytykować z pełną buzią.
Zobacz wideo

Składniki:

Składniki na farsz:
6-8 namoczonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
10-12 goździków
3 laski cynamonu
2 średniej wielkości cebule
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 kg kiszonej kapusty
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
sól
pieprz

Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
jajko
2 żółtka jaj
50 g miękkiego masła
duża szczypta soli
Składniki na około 50 pierogów.

Sposób przygotowania:

Grzyby wrzuć do niewielkiego garnka, zalej je wodą. Dodaj goździki i cynamon (dla wygody możesz zawinąć przyprawy w gazę, będzie łatwiej je później wyłowić). Gotuj grzyby do miękkości. W międzyczasie posiekaj drobno cebulę, podsmaż ją na patelni na oliwie. Pod koniec smażenia dodaj masło i odrobinę soli. Smaż jeszcze chwilę, mieszając.

Do tak przygotowanej cebuli dodaj posiekaną kapustę i wodę po gotowaniu grzybów (bez przypraw). Same grzyby drobno posiekaj i także wrzuć na patelnię. Podsmażaj, często mieszając. Dodaj skórkę z pomarańczy i wszystko przypraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Przesiej mąkę, dodaj do niej jajko i żółtka, sól oraz masło. Stopniowo dodawaj wodę, mieszając lekko składniki. Dokładnie zagnieć ciasto, powinno być idealnie gładkie, miękkie i elastyczne. Zawiń ciasto w folię i odstaw na 30 minut.

Po upływie wskazanego czasu odkrój jedną trzecią ciasta (resztę ponownie zawiń w folię, aby nie obsychało). Rozwałkuj ciasto na cienki placek, wytnij kółka za pomocą specjalnej wykrawarki, szklanki lub filiżanki. Na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu, formuj pieroga, a jego brzegi dociśnij widelcem. Pierogi wrzucaj partiami do garnka z gotującą się wodą, gotuj 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia.

Więcej o:
Copyright © Agora SA