Śledź wędzony - PowerKuchnia Adriany

Śledź wędzony według Adriany Marczewskiej. Jeśli w twojej kuchni podenerwowana mama zwykle robi przed świętami zadymę, pokaż jej, że ty też potrafisz. Postaw na zadymę kontrolowaną i zajmij się śledziem. Mama zaniemówi z wrażenia.
Zobacz wideo

Składniki:

6-8 filetów śledziowych
100 g masła
2 jabłka (np. Szara Reneta)
2 gruszki
200 ml cydru
50 g pokruszonych herbatników
szczypta przyprawy do piernika
musztarda francuska

Dodatkowo:
garść siana (do kupienia np. w sklepie zoologicznym)

Sposób przygotowania:

Namocz filety śledziowe w zimnej wodzie. Pozostaw je w niej na 1,5 godziny, ale w tym czasie kilka razy ją zmieniaj. Do niewielkiego garnka włóż siano. Ostrożnie je podpal (najlepiej użyj do tego celu palnika) i nakryj garnek pokrywką. Poczekaj chwilę, aż siano się spali, a garnek wypełni dym.

Zachowaj ostrożność podczas podpalania sianka, najlepiej użyj do tego celu palnika.Zachowaj ostrożność podczas podpalania sianka, najlepiej użyj do tego celu palnika. fot. Jowita Romaniuk

Śledzie ułóż na metalowym sitku, które następnie umieść w garnku. Musisz to zrobić bardzo sprawnie i szybko, żeby nie wypuścić dymu. Ryby powinny pozostać w garnku przez mniej więcej kwadrans.

W trakcie umieszczania śledzi w garnku, staraj się nie wypuścić zbyt dużo dymu.W trakcie umieszczania śledzi w garnku, staraj się nie wypuścić zbyt dużo dymu. fot. Jowita Romaniuk

W międzyczasie, w rondelku rozpuść 80 g masła. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka i gruszki. Kiedy owoce się skarmelizują, zalej je cydrem i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając. Następnie zblenduj je na gładki, aksamitny mus.

Pokruszone herbatniki z dodatkiem przyprawy do piernika lekko podsmaż na pozostałym maśle. W ten sposób otrzymasz aromatyczną kruszonkę. Każdy ze śledzi przekrój na 4-5 kawałków. Na półmisek ponakładaj w kilku miejscach po łyżeczce musu. Na musie ułóż po kawałku śledzia, posyp kruszonką, dodaj po odrobinie musztardy francuskiej.

***

Śledź tradycyjny, podwędzany i po włosku według przepisu Adriany polecają się na święta.Śledź tradycyjny, podwędzany i po włosku według przepisu Adriany polecają się na święta. fot. Jowita Romaniuk

Adriana Marczewska - szefowa kuchni w warszawskiej restauracji WuWu BAR, uczestniczka 4 edycji Top Chef Polska. Pracowała jako szefowa kuchni m.in. w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów" w Warszawie. Uwielbia dzielić się swoją wiedzą jako prowadząca programy kulinarne i warsztaty.  

Więcej o:
Copyright © Agora SA