Śledź po włosku dla odważnych - PowerKuchnia Adriany
Składniki:
4 filety śledziowe
80 g kopru włoskiego
6-8 ziarenek ziela angielskiego
6-8 ziarenek zielonego pieprzu
4-5 listków laurowych
3-4 suszone pomidory
6-8 małych kaparów
2-3 duże kapary
oliwa z oliwek
olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe namocz w wodzie (lub mleku). Powinny w niej spędzić 1,5 godziny, ale w tym czasie kilka razy ją zmieniaj. Sparz litrowy słoik (lub 2 mniejsze). Każdy z filetów przekrój na 3-4 kawałki. Koper włoski pokrój w piórka. Na dnie słoika ułóż warstwę śledzi, na nich warstwę kopru i część przypraw. Układaj tak rybę i koper warstwami, aż wykorzystasz wszystkie składniki. W międzyczasie dodaj suszone pomidory i kapary (te duże przekrój). Tak przygotowanego śledzia zalej oliwą i olejem.
Zakręć słoik i wstaw do lodówki. Po kilku godzinach, śledź przejdzie aromatem i smakiem przypraw i będzie już gotowy do zjedzenia. Możesz go trzymać w lodówce przez kilka dni.
***
Śledź tradycyjny, podwędzany i po włosku według przepisu Adriany polecają się na święta. fot. Jowita Romaniuk
Adriana Marczewska - szefowa kuchni w warszawskiej restauracji WuWu BAR, uczestniczka 4 edycji Top Chef Polska. Pracowała jako szefowa kuchni m.in. w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów" w Warszawie. Uwielbia dzielić się swoją wiedzą jako prowadząca programy kulinarne i warsztaty.
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Jak kroić, siekać i filetować jak szef kuchni? Te triki ułatwią ci przygotowanie w domu posiłków
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
- Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz