Babka ziemniaczana
Składniki:
2 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
200 g wędzonego boczku
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu
Dodatkowo:
forma "keksówka" o długości 30 cm
masło i mąka do wysmarowania i wysypania formy
olej do podsmażenia upieczonej babki
kwaśna śmietana do podania
Sposób przygotowania:
Boczek pokrój w drobną kostkę i wysmaż na chrupko na suchej patelni. Odcedź z nadmiaru tłuszczu i odstaw. Do dużej miski zetrzyj ziemniaki na tarce o drobnych oczkach oraz cebulę na części do przecierów. Przy pomocy chochelki lub miarki kuchennej odciśnij z ziemniaków nadmiar wody (jak na wideo). Następnie dodaj jajka, oba rodzaje mąki, sól, pieprz i majeranek i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj usmażony wcześniej boczek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do długiej keksówki posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piecz około godziny w 190 stopniach C, aż babka nabierze złotobrązowego koloru. Jeśli wierzch babki za mocno się przypiecze, przykryj blaszkę folią aluminiową na czas dalszego pieczenia. Gotową babkę można dodatkowo pokroić w plastry i obsmażyć z obu stron na oleju.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku