Zupa krem cebulowa
Cebulowa zupa krem to danie idealne w szczególności na deszczowe, listopadowe dni. Jest pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa. Nie kosztuje dużo, a jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Minusów nie odnotowaliśmy.
Składniki:
8 dużych cebul
4 łodygi selera naciowego
2 małe pory
4 łyżki masła
500 ml wody
1/2 łyżeczki imbiru
sól
pieprz
natka pietruszki
Dodatkowo: groszek ptysiowy
Sposób przygotowania:
Rozpuść masło w garnku. Cebulę pokrój na drobne kawałki i podsmaż na maśle. Gdy cebula zmięknie dodaj pora pokrojonego w krążki oraz selera naciowego pokrojonego na kawałki. Dodaj wodę i dopraw. Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Gotową zupę posyp posiekaną natką pietruszki i dodaj groszek ptysiowy lub grzanki wedle uznania.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa