Składniki:
Składniki na babeczki czekoladowe:
140 g czekolady gorzkiej
100 g masła
40 g śmietany 36 proc.
4 jajka
50 g cukru
50 g mąki
Składniki na kruche ciastka:
125 g mąki pszennej
45 g cukru pudru
1 żółtko
90 g zimnego masła
Dodatkowo:
50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
worek cukierniczy (lub woreczek strunowy)
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj kruche ciastka: wszystkie składniki umieść w dużej misce i zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na co najmniej godzinę. Po wskazanym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 2-3 mm i powycinaj w nim nożykiem ciasteczka w kształcie nagrobków. Przełóż ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 8 minut, aż brzegi ciastek delikatnie się zarumienią. Rozpuszczoną czekoladę przełóż do woreczka strunowego, odetnij jeden róg i napisz na nagrobkach RIP.
Następnie przygotuj czekoladowe babeczki: masło, śmietanę oraz gorzką czekoladę umieść w rondelku i podgrzej na małym ogniu stale mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią i dokładnie za sobą połączą. Zdejmij rondel z ognia.
W osobnej misce ubij jajka z dodatkiem cukru na jasną i puszysta masę (zajmie to około 5-6 minut). Wlej do miski masę czekoladową i zmiksuj do połączenia składników. Na koniec przesiej do miski mąkę i delikatnie wymieszaj całość szpatułką. Nałóż masę do silikonowych foremek na babeczki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 7-8 minut. W upieczone, ciepłe babeczki powbijaj przygotowane wcześniej nagrobki.