Croque Monsieur
Składniki:
Sos:
15 g masła
15 g mąki pszennej
300 ml mleka
50 g sera gruyère
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
Kanapki:
pieczywo
masło do posmarowania
musztarda dijon
parmezan
szynka
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania sosu. Masło rozpuść w rondelku na niewielkim ogniu. Poczekaj chwilę, aż wyparuje z niego większość wody, po czym dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Gotuj przez około 3 minuty. Wlej partiami mleko, ciągle mieszając trzepaczką. Gotuj ok. 10-15 minut (od czasu do czasu mieszaj). Wsyp starty ser, wymieszaj całość i przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kromki posmaruj cienką warstwą masła i podpiecz w piekarniku. Na spodniej części kanapki rozprowadź musztardę, polej sosem, posyp częścią sera, a na to ułóż cienkie plastry szynki. Dołóż jeszcze warstwę sosu, przykryj drugą kromką, przyciśnij lekko, polej sosem i posyp resztą sera. Zapiecz w piekarniku z włączoną funkcją grilla do uzyskania satysfakcjonującego stopnia przypieczenia.
-
Rozbijacie jajko o brzeg miski? Błąd. Sprawdźcie, jak robić to poprawnie
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Kultowe żelki HARIBO w opakowaniach z dedykacjami - podaruj je z radością!
- Ptasie Mleczko w formie batonika - nowość!