Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]
Składniki:
500 g boczniaków
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 korzenia selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
2 l bulionu
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj warzywa. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki a boczniaki w cienkie paski.
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę oraz czosnek, aż stanął się szkliste. Następnie dodaj marchewkę, selera i pietruszkę i smaż kilka minut, aż zmiękną. Dodaj pokrojone boczniaki i smaż jeszcze przez 3 minuty, często mieszając. Dodaj przyprawy - majeranek, imbir, pieprz, sól oraz koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
Wlej bulion, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i doprowadź zupę do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, aż warzywa całkowicie zmiękną. Na koniec dodaj do zupy świeży lubczyk i zdejmij garnek z ognia.
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
-
Ostrzeżenie GIS: popularne napoje energetyczne wycofane ze sprzedaży
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy
- Kultowe żelki HARIBO w opakowaniach z dedykacjami - podaruj je z radością!
- Rozbijacie jajko o brzeg miski? Błąd. Sprawdźcie, jak robić to poprawnie
- Ptasie Mleczko w formie batonika - nowość!