Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]
Składniki:
500 g boczniaków
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 korzenia selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
2 l bulionu
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj warzywa. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki a boczniaki w cienkie paski.
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę oraz czosnek, aż stanął się szkliste. Następnie dodaj marchewkę, selera i pietruszkę i smaż kilka minut, aż zmiękną. Dodaj pokrojone boczniaki i smaż jeszcze przez 3 minuty, często mieszając. Dodaj przyprawy - majeranek, imbir, pieprz, sól oraz koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
Wlej bulion, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i doprowadź zupę do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, aż warzywa całkowicie zmiękną. Na koniec dodaj do zupy świeży lubczyk i zdejmij garnek z ognia.
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz
- Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu