Tarta orkiszowa z warzywami

Ta tarta orkiszowa z warzywami to danie idealne. Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej. Być może dlatego, widząc to kulinarne dzieło sztuki, masz ochotę jeść oczami i zębami jednocześnie.
Zobacz wideo

Składniki:

200 g mąki orkiszowej
50 g masła
30 g serka kremowego
1 jajko
2 łyżki czarnuszki
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej

Wypełnienie:
2 jajka
50 ml śmietanki 30 proc.
50 g serka kremowego
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
2 cukinie
2 marchewki
kilkanaście czarnych oliwek
czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę, dodaj sól, czosnek, paprykę słodką i czarnuszkę. Wbij jajko, dodaj masło i serek. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4mm. Wyłóż nim spód i boki formy do tarty wysmarowanej odrobiną masła. Ciasto ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut, następnie zdejmij papier z fasolą i piecz jeszcze 5 minut. Obierz marchew, a cukinię dokładnie umyj. Za pomocą obieraczki do warzyw wytnij długie wstęgi z cukinii i marchewki. Jajka zmiksuj ze śmietanką i serkiem. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylej na podpieczony spód. Wstążki warzywne zacznij zawijać w rulon, dokładając na przemian wstążkę z cukinii i marchewki. Boki udekoruj oliwkami, a całość posyp czarnuszką. Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA