Knysze ziemniaczane z cebulą
Składniki:
Do ciasta:
2,5 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 szklanki wody
Do farszu:
1 kg ziemniaków
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki masła
0,5 szklanki drobno pokrojonej szalotki
i szczypiorku
1 jajko
Sposób przygotowania:
Do ciasta: W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce wymieszaj jajka, olej roślinny, sok z cytryny i wodę. Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto się uformuje. Następnie ugniataj ciasto, aż się zetnie i zrobi się gładkie. Zawiń ciasto z folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę.
Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie przeciśnij je przez praskę lub maszynkę do mielenia i zostaw do ostygnięcia. Cebule pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zacznij smażyć cebulę. Gdy złapie brązowy kolor, odstaw do wystygnięcia. Szalotkę pokrój dość drobno. Ziemniaki, cebulę i szalotkę przełóż do miski, dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wycinaj za pomocą szklanki. Przełóż farsz i zawiń. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica