Składniki:
Składniki na muffiny:
2 jabłka
250 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
150 g drobnego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g roztopionego masła
1/2 szklanki mleka
2 jajka
Składniki na polewę:
60 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
1 bloczek sera kremowego Hochland Śmietankowy
8-10 łyżek ciepłego mleka
20 g posiekanych migdałów, do posypania po wierzchu
Dodatkowo:
Forma na 12 babeczek
Papierowe lub silikonowe papilotki
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, mielone migdały, drobny cukier, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę. W osobnej misce wymieszaj mokre składniki - roztopione masło, mleko, jajka. Do suchych składników dodaj mokre składniki oraz starte jabłka i krótko wymieszaj (tylko do połączenia składników).
Formę na 12 babeczek wyłóż papilotkami i wypełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 30 minut, aż patyczek wbity w środek babeczki pozostanie suchy.
W międzyczasie przygotuj polewę: w misie miksera umieść masło oraz cukier puder i utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj ser kremowy Hochland Śmietankowy i miksuj dalej, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie zacznij stopniowo (po łyżce) dodawać mleko, aż masa stanie się lekko płynna.
Przestudzone babeczki udekoruj polewą i posyp posiekanymi migdałami.