Muffiny sernikowo-kakaowe

Poprosiliśmy babcie, żeby zrobiła nam krówki, a ona upiekła muffinki w łaty. Wszyscy bardzo się śmialiśmy z tego nieporozumienia! Dobrze, że nasz brzuch jest wyrozumiały i każde słodycze przyjmie z otwartym żołądkiem.
Zobacz wideo

Składniki:

Składniki na masę kakaową:
50 g masła
20 g kakao
2 czubate łyżki powideł śliwkowych
1 jajko
60 g brązowego cukru
50 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:
100 g twarogu sernikowego
2 łyżki drobnego cukru
1 białko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
50 g czekolady deserowej
50 g malin
forma na 6 muffinek
papierowe papilotki

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj masę kakaową: w niewielkim garnuszku rozpuść masło. Dodaj kakao, dokładnie wymieszaj i doprowadź masę do wrzenia. Zdejmij garnuszek z ognia, dodaj powidła śliwkowe, cukier oraz jajko i wymieszaj do połączenia składników. Przesiej do masy kakaowej mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Następnie przygotuj masę serową: wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na jednolitą masę.

Formę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami. Do każdej papilotki nałóż po solidnej łyżce masy czekoladowej, a następnie po łyżce masy serowej. Na wierzchu porozkładaj kawałki czekolady deserowej i świeże maliny.

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz około 25 minut, do "suchego patyczka".

Więcej o:
Copyright © Agora SA