Muffiny o smaku pizzy
Składniki:
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
sól
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 kula sera mozzarella
100 g salami
1/2 czerwonej papryki
6 pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
Wymieszaj z misce mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Osobno wymieszaj jajka, olej oraz mleko, aż składniki się połączą. Mokre składniki dodaj do suchych i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ser zetrzyj na tarce. 2/3 dodaj do ciasta wraz z pokrojoną drobno papryką oraz pokrojonym w cienkie paseczki salami. Mieszamy i nakładamy do formy na 12 muffinów. Pozostałym serem posypujemy wierzch muffinów. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki i ułóż na wierzchu każdego muffina. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 25 minut.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica