Dorsz pod kruszonką
Składniki:
Składniki na kruszonkę:
2 filety z dorsza (po około 150 g każdy)
4 łyżki roztopionego masła
4 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki płatków chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego rozmarynu
1/2 cytryny
sól
pieprz
Dodatkowo:
ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj kruszonkę. Bułkę tartą wsyp do miski. Dodaj natkę pietruszki, rozmaryn, płatki chili, po pół łyżeczki soli i pieprzu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz skórkę startą z połowy cytryny. Na koniec wlej roztopione masło i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki kruszonki.
Filety z dorsza osusz dokładnie ręcznikiem papierowym i dopraw solą oraz pieprzem. Rozłóż filety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp je obficie przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstaw blaszkę z rybą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 15 minut.
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa