Dorsz pod kruszonką
Składniki:
Składniki na kruszonkę:
2 filety z dorsza (po około 150 g każdy)
4 łyżki roztopionego masła
4 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki płatków chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego rozmarynu
1/2 cytryny
sól
pieprz
Dodatkowo:
ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj kruszonkę. Bułkę tartą wsyp do miski. Dodaj natkę pietruszki, rozmaryn, płatki chili, po pół łyżeczki soli i pieprzu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz skórkę startą z połowy cytryny. Na koniec wlej roztopione masło i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki kruszonki.
Filety z dorsza osusz dokładnie ręcznikiem papierowym i dopraw solą oraz pieprzem. Rozłóż filety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp je obficie przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstaw blaszkę z rybą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 15 minut.
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz
- Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu