Pierogi szwedzkie
Składniki:
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 żółtko
40 g roztopionego masła
Składniki na farsz:
500 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki oregano
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania pierogów
1 łyżka czarnuszki
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść mąkę, cukier, sól oraz suche drożdże i porządnie wymieszaj. Wlej ciepłe mleko, dodaj żółtko oraz roztopione masło, wymieszaj widelcem, a następnie zagnieć elastyczne i zwarte ciasto. Uformuj z ciasta kulę, włóż do oprószonej mąką miski i nakryj ściereczką. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość).
W międzyczasie przygotuj farsz: cebulę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki na plasterki. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę, aż stanie się szklista. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda. Pod koniec smażenia dopraw farsz solą, pieprzem, ostrą papryką i oregano. Gotowy farsz odstaw do ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę, a następnie rozwałkuj na cieniutki, prostokątny placek. Pokrój go na prostokąty o wymiarach około 8x20 cm. Na środku każdego prostokąta nałóż farsz pieczarkowy, a następnie połącz i zlep brzegi ciasta formując podłużne paluchy. Przełóż paluchy drożdżowe na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj je z wierzchu jajkiem i posyp czarnuszką. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 15 minut.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica