Panelle - placuszki z ciecierzycy

Jeśli Sycylia kojarzy ci się tylko z pomarańczami i Ojcem Chrzestnym, to znaczy, że jeszcze nie próbowałeś panelle. Teraz masz okazuje, bo przygotowaliśmy dla ciebie przepis.
Zobacz wideo

Składniki:
250 g mąki z ciecierzycy
750 ml wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia
mała foremka "keksówka"

Sposób przygotowania:
Do zimnej wody przesiej partiami mąkę z ciecierzycy, za każdy razem dokładnie mieszając do połączenia składników. Po przesianiu całej mąki dodaj sól i pieprz i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Przelej masę do rondla z grubym dnem i zacznij podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając trzepaczką (masa będzie robiła się coraz gęstsza). Od momentu zagotowania podgrzewaj jeszcze około 10 minut, nie przerywając mieszania. Po tym czasie zdejmij rondel z ognia i dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Szybko przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do ostygnięcia, a następnie schowaj ostudzoną masę na co najmniej godzinę do lodówki.

Schłodzoną masę wyjmij z keksówki i pokrój na cienkie plasterki. Wrzucaj plastry panelle na rozgrzany olej i smaż, aż nabiorą złotobrązowego koloru.

Usmażone panelle odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i od razu podawaj.

Więcej o:
Copyright © Agora SA