Placuszki z cukinii z płatkami Nestle CORN FLAKES

W czasie sezonu jemy cukinię od śniadania do kolacji. A najbardziej lubimy ją w takich przepisach jak ten - na placki. Idealnie pasują na wszystkie posiłki.
Zobacz wideo

Składniki:
2 cukinie
1 szklanka pokruszonych płatków Nestlé CORN FLAKES
1 1/4 szklanki mąki
1 1/4 szklanki maślanki
1 jajko
1/4 szklanki oleju
2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól

Dodatkowo:
syrop klonowy
sezonowe owoce

Sposób przygotowania:Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp szczyptą soli i odstaw na 15 minut. W dużej misce wymieszaj maślankę, jajko oraz olej. Dodaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli i wymieszaj na jednolitą masę.

Tartą cukinię porządnie odciśnij z wody i dodaj do masy na placki. Razem z cukinią dodaj pokruszone płatki Nestlé CORN FLAKES i dokładnie wymieszaj.

Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje ciasta, formując niewielkie placuszki. Gdy pierwsza strona się zrumieni i na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza, przewróć placki na drugą stronę i smaż dalej na złoty kolor. Placuszki podawaj z dodatkiem syropu klonowego i sezonowych owoców.

Więcej o:
Copyright © Agora SA