Domowy sos pomidorowy w słoiczku
Składniki:
1 kg pomidorów
2 łyżeczki cukru
sól
oliwa z oliwek
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki oregano
Sposób przygotowania:
Natnij pomidory na krzyż i przełóż do dużej miski/garnka. Zalej wrzątkiem i zostaw na około 3 minuty. Gdy się wyparzą zdejmij z nich skórę i drobno pokrój. Następnie wrzuć do garnka i gotuj na wolnym ogniu. Po około 15 minutach dokładnie zmiksuj sos. Dodaj oregano i inne przyprawy do smaku. Następnie gotuj dosyć długo na małym ogniu, aż sos uzyska pożądaną konsystencję. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj i dodaj do garnka razem z dwiema łyżkami oliwy. Dosyp oregano, szczyptę soli i duś przez kilka minut. Dopraw do smaku cukrem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Gotowy sos przełóż do słoiczków i obróć do góry dnem, aby się zawekowały.
-
Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
- Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa