Piadina

Jak będziesz kiedyś grać w kalambury i trafi ci się hasło "piadina", to narysuj tacosa, a obok flagę Włoch. Jeśli twoja drużyna i tak nie zgadnie, to każ im przygotować dla ciebie to danie. Przepis już masz.
Zobacz wideo

Składniki:
Składniki na placki:
500 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g smalcu
250 ml ciepłej wody

Dodatkowo:
Smakowita 4 ziarna
mieszanka sałat
czerwona cebula pokrojona w piórka
plastry pomidorów
plasterki ogórka
suszona szynka
ser żółty w plastrach

Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Dodaj pokrojony w kostkę smalec oraz ciepłą wodę i zagnieć elastyczne i jednolite ciasto. Odstaw ciasto pod przykryciem na 30 minut, aby odpoczęło.

Następnie podziel ciasto na sześć części i uformuj z nich kulki. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj każdą kulkę na okrągły placek o grubości około 3 mm. Placki smaż na dobrze rozgrzanej, suchej patelni po około 30 sekund z każdej strony (placki są gotowe do przerzucenia na drugą stronę, kiedy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza).

Ostudzoną piadinę posmaruj Smakowitą 4 ziarna i na jednej połowie rozłóż kolejno listki sałaty, piórka cebuli, plastry pomidora, plastry suszonej szynki, plasterki ogórka oraz ser. Na koniec dodaj jeszcze odrobinę mieszanki sałat i złóż piadinę na pół.

Więcej o:
Copyright © Agora SA