Brownie z truskawkami i musem czekoladowym

Czy od zawsze marzysz o posiadaniu fontanny czekoladowej, w której będziesz maczać truskawki? Nie spełnimy tego marzenia, bo sami takiej nie mamy, ale znamy przepis na ciasto, które jest bardziej czekoladowe od czekolady i ma w składzie truskawki. Po jednym kawałku będziesz o jedno piętro wyżej - w stronę nieba.

Składniki:

Na brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 135 g mąki

Na mus czekoladowy:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 1 szklanka śmietanki 30 proc.

Dodatkowo:

  • 1 kg truskawek

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj ciasto: masło umieść w garnuszku i roztop na wolnym ogniu. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do całkowitego połączenia składników. Zdejmij z ognia i przestudź. W dużej misce lekko ubij jajka z cukrem. Masę jajeczną połącz z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj na jednolite ciasto.

Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 20x20 centymetrów. Piecz w 160 stopniach C przez 35 minut, a następnie całkowicie ostudź.

Następnie przygotuj mus: śmietankę podgrzej w mikrofalówce lub w garnuszku. Gorzką oraz mleczną czekoladę połam na kawałki i umieść w żaroodpornej misce. Zalej czekoladę gorącą śmietanką i wymieszaj do całkowitego połączenia składników.

Na ostudzonym cieście poukładaj całe truskawki (tak jak na wideo) i zalej je masą czekoladową. Wstaw ciasto do lodówki na około godzinę, aby mus czekoladowy stężał.

Więcej o:
Copyright © Agora SA