Gofry z cukinii
Składniki:
2 cukinie
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 łyżka oleju rzepakowego
100 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g tartego żółtego sera
1 łyżeczka poszatkowanego świeżego koperku
sól
pieprz
Dodatkowo:
olej do posmarowania gofrownicy
jogurt grecki
łosoś wędzony
Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na 15 minut.
W osobnej misce wmieszaj jajka z mlekiem i olejem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, 1/2 łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu i wymieszaj na jednolitą masę.
Cukinię odciśnij z namiaru wody i dodaj do ciasta. Na koniec dodaj starty ser oraz koperek i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Na rozgrzaną gofrownicę nakładaj porcje ciasta i podgrzewaj, aż gofry będą złotobrązowe i w pełni upieczone.
Gofry z cukinii podawaj z dodatkiem jogurtu i wędzonego łososia.
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur