Składniki:
3/4 szklanki mąki gryczanej
1/4 szklanki mąki owsianej
2 małe, dojrzałe banany
1 jajko
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
1/2 szklanki mleka migdałowego (lub wody)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
szczypta soli
Dodatkowo:
banan
drobne owoce (maliny, borówki, truskawki)
syrop klonowy
Sposób przygotowania:
Banany obierz, włóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj jajka, mleko migdałowe, olej kokosowy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj oba rodzaje mąki, sól, sodę oczyszczoną oraz ocet jabłkowy i wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw ciasto na 10 minut i rozgrzej w międzyczasie gofrownicę.
Na gorącą gofrownicę nakładaj porcje ciasta i podgrzewaj, aż gofry będą złotobrązowe i w pełni upieczone. Podawaj z pokrojonym w plastry bananem, drobnymi, sezonowymi owocami oraz syropem klonowym.