Steki z łososia z grilla z masłem ziołowym
Składniki:
2 filety z łososia ze skórą (po około 125-150g każdy)
2-3 cytryny
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 pęczek koperku
1 ząbek czosnku
200 g miękkiego masła
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj ziołowe masło: drobno posiekaj pół pęczka koperku oraz 1 gałązkę rozmarynu (same listki). Miękkie masło przełóż do miski. Dodaj posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz skórkę startą z połowy cytryny. Dopraw solidnie solą oraz pieprzem i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gotowe masło wstaw do lodówki.
Filety z łososia przekrój wzdłuż na pół, ale tak aby nie przeciąć skóry. Rozłóż każdy filet jak książkę (tak jak na wideo) i dopraw solą oraz pieprzem.
Cytryny pokrój w cienkie plasterki i rozłóż je na rozgrzanym grillu, tak aby na siebie zachodziły. Na cytrynach porozkładaj pozostałe zioła (listki rozmarynu i koperek). Uformowane wcześniej filety z łososia połóż na cytrynach i na każdy filet nałóż po łyżeczce ziołowego masła. Grilluj pod przykryciem przez około 12-15 minut.
-
Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki
-
"To takie płaskie ufo, uwielbiałam". Pamiętacie ciastka amerykany? Mamy przepis