Steki z łososia z grilla z masłem ziołowym

Jak już znudzą ci się kiełbaski i karkówka z grilla to... No dobra. Wiemy, że Ci się nie znudzą. Ale ten łosoś też jest pyszny!
Zobacz wideo

Składniki:

2 filety z łososia ze skórą (po około 125-150g każdy)
2-3 cytryny
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 pęczek koperku
1 ząbek czosnku
200 g miękkiego masła
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj ziołowe masło: drobno posiekaj pół pęczka koperku oraz 1 gałązkę rozmarynu (same listki). Miękkie masło przełóż do miski. Dodaj posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz skórkę startą z połowy cytryny. Dopraw solidnie solą oraz pieprzem i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gotowe masło wstaw do lodówki.

Filety z łososia przekrój wzdłuż na pół, ale tak aby nie przeciąć skóry. Rozłóż każdy filet jak książkę (tak jak na wideo) i dopraw solą oraz pieprzem.

Cytryny pokrój w cienkie plasterki i rozłóż je na rozgrzanym grillu, tak aby na siebie zachodziły. Na cytrynach porozkładaj pozostałe zioła (listki rozmarynu i koperek). Uformowane wcześniej filety z łososia połóż na cytrynach i na każdy filet nałóż po łyżeczce ziołowego masła. Grilluj pod przykryciem przez około 12-15 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA