Truskawkowe drożdżówki z płatkami Nestle CORN FLAKES

Nie ma chyba osoby, która na dźwięk słowa drożdżówka nie poczułaby przyjemnego ciepła w sercu. Zrób drożdżówki z naszego przepisu i poczuj też przyjemne ciepło w brzuchu.
Zobacz wideo

Składniki:
Składniki na ciasto:
20 g świeżych drożdży
40 g cukru
1 szklanka ciepłego mleka
50 g roztopionego masła
2 jajka
500 g mąki pszennej
szczypta soli
400 g truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę:
100 g zimnego masła
100 g mąki pszennej
80 g płatków kukurydzianych Nestlé CORN FLAKES
100 g cukru pudru

Dodatkowo:
1 jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść pokruszone drożdże i cukier. Zalej je ciepłym mlekiem, porządnie wymieszaj i odczekaj kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodaj jajka oraz roztopione masło i delikatnie ubij trzepaczką. Na koniec wsyp mąkę i szczyptę soli i wymieszaj do połączenia składników. Przełóż ciasto na posypany mąką blat i zagniataj, aż otrzymasz jednolite i elastyczne ciasto. Przełóż zagniecione ciasto do miski posmarowanej olejem, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe szybko zagnieć i podziel na 16 części. Z każdej części uformuj okrągły placuszek i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj blaszkę ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

W międzyczasie przygotuj truskawki i kruszonkę: płatki CORN FLAKES umieść w misie blendera i zmiksuj przez kilka sekund, na drobne okruszki. Dodaj mąkę, cukier puder oraz masło i zmiksuj pulsacyjnie, aż składniki zaczną się łączyć w większe kawałki ciasta.

Truskawki pokrój na plasterki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.

W wyrośniętych bułeczkach zrób na środku niewielkie zagłębienia i wypełnij je truskawkami. Na wierzchu rozsyp kruszonkę i posmaruj boki ciasta jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Wstaw bułeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 15 minut, aż boki drożdżówek się zrumienią.

Więcej o:
Copyright © Agora SA