Placuszki jogurtowe z truskawkami

Jak jest sezon na truskawki, to jemy je codziennie. Co roku mamy też nowe przepisy z wykorzystaniem tych owoców. A teraz oblicz, ile znamy receptur na dania z truskawkami. Uwaga! Może brakować ci danych do równania i w sumie? placków z naszego przepisu też może ci brakować, bo znikają bardzo szybko.
Zobacz wideo

Składniki:

250 g jogurtu greckiego
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
3 łyżki cukru pudru
140 g mąki pszennej
3/4 szklanki płatków kukurydzianych Nestlé CORN FLAKES
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść truskawek

Dodatkowo:
cukier puder do podania

Sposób przygotowania:

Jogurt, jajka i roztopione masło umieść w dużej misce i wymieszaj na jednolitą masę. Do miski przesiej mąkę, cukier puder, sodę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj do masy płatki kukurydziane Nestlé CORN FLAKES i wymieszaj szpatułką. Truskawki pokrój w grube plasterki.

Na rozgrzaną patelnie nakładaj porcje ciasta, formując niewielkie placuszki. Po około minucie smażenia, połóż na każdym placku po 2-3 plasterki truskawek. Gdy pierwsza strona się zrumieni i na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza, przewróć placki na drugą stronę i smaż dalej na złoty kolor. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA