Wegański sernik [HAPS VEGE]

Ciekawa sprawa z tym ciastem. Cała ekipa Hapsa chciała go spróbować. (No bo sernik bez sera? Ale jak to?!) Ale spróbowały go tylko dwie osoby. Właściwie... to nie spróbowały, tylko zjadły. Podobno był dobry. Bardzo dobry.
Zobacz wideo

Składniki:

Składniki na kruchy spód:
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki suszonych daktyli (bez pestek)
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/4 łyżeczki soli

Składniki na warstwę "serową":
3 1/2 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych przez co najmniej 4 godziny)
1 szklanka śmietanki kokosowej
3/4 szklanki syropu klonowego
1/2 szklanki soku z cytryny
1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka borówek amerykańskich

Dodatkowo:
tortownica o średnicy około 23 cm
sos malinowy do ozdoby

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na kruchy spód umieść w misie blendera i zmiksuj pulsacyjnie, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadź ją po całym dnie i dociśnij dnem szklanki. Wstaw formę do lodówki i przygotuj warstwę "serową".

Wszystkie składniki warstwy "serowej" poza borówkami umieść w misie blendera i zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Połowę masy odłóż do osobnej miski, a pozostałą połowę zmiksuj z borówkami.

Masę borówkową przełóż do tortownicy i równomiernie rozprowadź. Następnie wyłóż jasną masę, rozprowadź ją równomiernie i ozdób wierzch ciasta sosem malinowym (tak jak na wideo). Wstaw ciasto do zamrażarki aby stężało. Wegański sernik należy wyjąć z zamrażarki 15-20 minut przed podaniem.