Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki oleju
3 ziemniaki średniej wielkości
2 marchewki
4 jajka na twardo
4-5 ogórków kiszonych
1 puszka kukurydzy
100 g tartego żółtego sera
4 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki posiekanego szczypiorku
8 czubatych łyżek majonezu
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i pokrój w kosteczkę. Ogórki kiszone również pokrój w kosteczkę.
Marchewki i ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (około 40 minut). Ugotowane warzywa ostudź, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
Kurczaka pokrój w kostkę i dopraw solą, pieprzem oraz curry. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i usmaż kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor. Ostudź.
Dno tortownicy o średnicy około 23 cm wyłóż papierem lub folią spożywczą. Na dnie formy rozłóż marynowane pieczarki (trzonkami do góry). Posyp pieczarki posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem. Następnie rozłóż ugotowaną marchewkę i dopraw ją delikatnie solą oraz pieprzem. Na warstwie marchewki rozsmaruj dwie łyżki majonezu. Następnie ułóż warstwę kurczaka, warstwę kukurydzy oraz warstwę ogórków kiszonych.
Na ogórkach ponownie rozsmaruj dwie łyżki majonezu i rozłóż pokrojone jajka oraz tarty ser.
Na serze rozsmaruj kolejne dwie łyżki majonezu. Na koniec ułóż warstwę gotowanych ziemniaków, dopraw ziemniaki solą oraz pieprzem i rozsmaruj na wierzchu ostatnie dwie łyżki majonezu. Dociśnij całość, tak aby wszystkie warstwy się połączyły. Przykryj sałatkę folią i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Schłodzoną sałatkę przełóż na talerz odwracając blaszkę do góry dnem.