Łosoś pieczony w sosie szpinakowym

Powinno się szukać partnerki, z którą idealnie się uzupełniacie. To tak jak chleb z masłem, kawa z mlekiem, i łosoś ze szpinakiem. Jeśli nie masz szczęścia w miłości, pielęgnuj miłość do jedzenia. Z tym przepisem poczujesz się spełniony.
Zobacz wideo

Składniki:

200 g filetu z łososia (bez skóry)
150 g świeżego szpinaku
3 łyżki posiekanego koperku
1 1/2 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g sera typu Lazur
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 plasterki cytryny
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Szpinak umyj i drobno posiekaj. Jedną szklankę mleka wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Pozostałe pół szklanki mleka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wlej do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj. Podgrzewaj dalej na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj posiekany szpinak, koperek oraz pokruszony ser i podgrzewaj stale mieszając, aż szpinak zwiędnie, a ser całkowicie się rozpuści. Na koniec dopraw sos gałką muszkatołową oraz odrobiną soli i pieprzu.

Filet z łososia podziel na pół i dopraw solą oraz pieprzem. Dwie niewielkie foremki do zapiekania wypełnij sosem szpinakowym do 2/3 wysokości. Na sosie połóż filety z łososia i na każdym filecie ułóż po plasterku cytryny.

Wstaw danie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 20 minut.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA