Karkówka w marynacie miodowo-barbecue
Składniki:
800 g karkówki (pokrojonej w grube plastry)
125 g Sosu Barbecue Heinz (lub Ketchupu Heinz)
3 łyżki miodu
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu teriyaki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj marynatę: Sos Barbecue Heinz umieść w niewielkiej misce. Dodaj miód, olej, sos teryiaki oraz wszystkie sypkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą zalej mięso i dokładnie wymieszaj. Wstaw mięso do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Zamarynowane mięso przełóż do formy do pieczenia, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 30 minut pod przykryciem, po czym zdejmij folię, przewróć mięso na drugą stronę i piecz kolejne 30-45 minut, aż karkówka mocno się zrumieni i będzie miękka (w międzyczasie jeszcze raz poobracaj mięso). Podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
- Obiad wielkanocny. Co przygotować? Jakie potrawy podać? Podpowiadamy [PRZEPISY]
- Podpisano umowę w sprawie włączenia spółki Maczfit do Grupy Żabka
- Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?