Składniki:
225 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
100 g brązowego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
150 g jogurtu greckiego
150 g borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść jaja oraz oba rodzaje cukru i zmiksuj na puszystą masę (zajmie to około 4 minut). Dodaj jogurt i ponownie krótko zmiksuj. Na koniec dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i zmiksuj na niskich obrotach, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Do silikonowej keksówki (lub zwykłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia) nałóż 1/3 ciasta. Na cieście rozsyp równomiernie 1/3 borówek. Powtórz te czynności jeszcze dwa razy, aż wykorzystasz wszystkie składniki.
Wstaw formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 50 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta pozostanie suchy.