Składniki:
Składniki na warstwę jogurtowo-malinową:
500 g jogurtu greckiego
500 g malin
200 ml śmietanki 30 proc.
4 łyżki cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
Składniki na warstwę jogurtowo-serową:
200g jogurtu greckiego
200g serka śmietankowego (typu philadelphia)
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
okrągłe biszkopty do wyłożenia formy
świeże maliny do ozdoby
listki mięty do ozdoby
tortownica o średnicy 24cm
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj masę malinowo-jogurtową: żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody i odstaw do ostudzenia. Maliny zmiksuj blenderem na gładki mus. W dużej misce wymieszaj mus malinowy z jogurtem i cukrem pudrem.
Nabierz dwie łyżki masy malinowej, dodaj je do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszaj. Dodaj kolejne dwie łyżki masy malinowej, ponownie dokładnie wymieszaj, i tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z masą malinową. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
Śmietankę ubij na sztywną pianę. Dodaj bitą śmietanę do masy malinowej i delikatnie wymieszaj.
Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warstwę okrągłych biszkoptów. Przełóż do tortownicy masę malinową, delikatnie wygładź wierzch i wstaw ciasto do lodówki co najmniej na godzinę.
Następnie przygotuj warstwę jogurtowo-serową.
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody i odstaw do ostudzenia. Serek śmietankowy wymieszaj z jogurtem oraz cukrem pudrem na jednolitą masę. Nabierz dwie łyżki masy serowej, dodaj je do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszaj. Tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z masą serową i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę serową na wstępnie schłodzoną masę malinową i wygładź wierzch. Ozdób wierzch ciasta malinami i ponownie wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.