Roladki z cukinii [HAPS VEGE]
Składniki:
350 g ricotty
1 szklanka tartego parmezanu
1 jajko
1/4 szklanki posiekanych listków bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 cukinie
1 szklanka sosu pomidorowego
1 szklanka tartej mozzarelli
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Dodatkowo:
Świeża bazylia do ozdoby
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj farsz: ricottę umieść w dużej misce. Dodaj parmezan, jajko, bazylię, zioła prowansalskie, odrobinę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Cukinię pokrój obieraczką do warzyw na cienkie plasterki. Na desce ułóż trzy zachodzące na siebie plastry cukinii. Na brzeg cukinii nałóż solidną łyżkę farszu serowego i zwiń całość w roladkę. Podobnie wykonaj kolejne roladki, aż do wyczerpania składników.
Dno formy do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek i ułóż w niej roladki z cukinii. Polej roladki sosem pomidorowym i posyp je na wierzchu mozzarellą. Wstaw danie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 30 minut, aż cukinia zmięknie, a ser się rozpuści i zarumieni. Przed podaniem posyp listkami świeżej bazylii.
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
-
Robert Makłowicz: "Nie gotuje się w ogóle parówek". Ale pękanie to tylko połowa problemu
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Świętuj Dzień Czekolady z Terravitą!
- Makaron Barilla jako "miłość w gestach"
- 12 kwietnia to ważna data dla łasuchów. Jak godnie świętować Dzień Czekolady? Mamy kilka kuszących przepisów
- Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić