Składniki:
400 g mielonej wołowiny
1 łyżka musztardy
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 łyżeczki pieprzu
olej
Składniki na sos pomidorowy:
150 ml Ketchupu Łagodnego Heinz
1 szalotka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
Składniki na glazurowaną cebulę:
1 czerwona cebula
1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżka cukru
1 łyżka octu balsamicznego
Dodatkowo:
Sos Burgerowy Heinz
2 bułki do hamburgerów
2 liście świeżej sałaty
2 duże plastry pomidora
4 plastry ogórka konserwowego
Sposób przygotowania:
Zrób sos: wymieszaj ketchup z drobno posiekaną szalotką, natką pietruszki oraz zielonym pieprzem.
Następnie przygotuj glazurowaną cebulę: czerwoną cebulę pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, rozłóż plastry cebuli i posyp je cukrem. Smaż, aż cebula zacznie się rumienić, a następnie przełóż plasterki na drugą stronę. Wlej na patelnię ocet balsamiczny, i smaż jeszcze przez chwilę, aż ocet się zredukuje i dokładnie pokryje cebulę.
Przygotuj mięso: mięso mielone wymieszaj z musztardą, sosem worcestershire, solą oraz pieprzem. Podziel mięso na dwie części i uformuj dwa okrągłe kotlety o średnicy nieco większej niż średnica bułek do burgerów. Usmaż burgery na odrobinie oleju po 3-4 minuty z każdej strony.
Bułki do burgerów przetnij na pół i wstaw na 2 minuty do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza z włączoną górną grzałką.
Na dolną część podgrzanych bułek nałóż po solidnej łyżce przygotowanego wcześniej sosu pomidorowego. Następnie ułóż kolejno: kotlety, glazurowaną cebulę, plastry korniszonów, liście sałaty i plastry pomidora. Na górnej części bułek rozsmaruj Sos Burgerowy Heinz, nałóż je na pozostałe składniki i przebij złożone bułki drewnianym patyczkiem do szaszłyków.