Paczuszki z ciasta francuskiego ze szparagami z miodem tymiankowym [HAPS VEGE]
Składniki:
Składniki na paczuszki:
1 pęczek zielonych szparagów
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie sera brie (200g)
1 roztrzepane jajko
1/2 łyżeczki płatków chili
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Składniki na miód tymiankowy:
1/4 szklanki miodu
2 łyżki solonego masła
1 łyżka świeżych listków tymianku
Sposób przygotowania:
Szparagi umyj i odłam ich zdrewniałe końcówki. Grubsze, twarde szparagi możesz również obrać ze skórki. Wymieszaj szparagi z oliwą, płatkami chili, solą oraz pieprzem i odstaw na bok.
Ciasto francuskie podziel na 6 kwadratów. Na każdym kwadracie połóż na środku, po przekątnej plaster sera brie, a następnie garść szparagów. Chwyć dwa przeciwległe rogi ciasta i połącz je nad szparagami. Przełóż paczuszki ze szparagami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz około 20 minut, aż paczuszki nabiorą złotobrązowego koloru.
W międzyczasie przygotuj miód tymiankowy do polania paczuszek. Miód, solone masło oraz listki tymianku umieść w niewielkim rondelku i podgrzej na wolnym ogniu, aż masło się rozpuści i wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Upieczone paczuszki ze szparagami przełóż na talerze i polej ciepłym miodem tymiankowym.
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz
- Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu