Ciasto łabędzi puch

Czekasz w kolejce na rowerek wodny z nadzieją, że uda się przepłynąć akurat łabędziem. Oczywiście osoba przed wami zabiera ostatniego. Nasza rada? Wybieraj pewne aktywności. Zrób ciasto łabędzi puch. Też trzeba będzie chwilę poczekać, ale uwierz - warto.
Zobacz wideo

Składniki:

Składniki na biszkopt:
7 jajek (białka i żółtka osobno)
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na krem:
2 kajzerki
3 szklanki mleka (2+1)
1/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
100 g wiórków kokosowych
200 g miękkiego masła

Składniki na syrop do nasączenia biszkoptu:
200 ml ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
1/2 cytryny

Składniki na kokosową posypkę:
100 g wiórków kokosowych
1/4 szklanki cukru
1 łyżka masła

Dodatkowo:
400 g dżemu z czarnych porzeczek

Sposób przygotowania:

Biszkopt: białka umieść w dużej misce. Dodaj szczyptę soli i ubij białka na sztywną pianę. Kiedy piana będzie już sztywna, zacznij stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy, za każdym razem dokładnie miksując. Nie przerywając miksowania, dodaj żółtka i wymieszaj na jednolitą masę. Do miski z masą jajeczną przesiej mąkę tortową wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na najniższych obrotach do połączenia składników.

Przelej ciasto blaszki o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz około 35-40 minut, aż biszkopt się zrumieni. Upieczony biszkopt odstaw do ostygnięcia, a następnie przekrój na dwa blaty.

Krem: kajzerki namocz w dwóch szklankach mleka. Gdy bułki całkowicie zmiękną, przełóż je do garnka i rozdrobnij widelcem. Dodaj pozostałą szklankę mleka, zwykły cukier, cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż bułki całkowicie się rozgotują i masa zacznie przypominać konsystencją budyń. Zdejmij masę z ognia i całkowicie ostudź.

Masło utrzyj przy pomocy miksera na puszystą i jasną masę. Nie przerywając miksowania, dodawaj stopniowo (po łyżce) ostudzoną masę z kajzerkami, za każdym razem dokładnie miksując do połączenia składników. Schowaj krem do lodówki na czas przygotowywania kolejnych składników.

Syrop: ciepłą wodę wymieszaj z cukrem oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Odstaw do ostygnięcia.
Na koniec przygotuj kokosową posypkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj cukier oraz wiórki kokosowe i podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż wiórki lekko się zrumienią. Ostudź.

Pierwszy blat biszkoptowy nasącz syropem i rozłóż na nim dżem porzeczkowy. Na dżem nałóż dwie trzecie kremu kokosowego i przykryj krem drugim blatem biszkoptowym. Ponownie nasącz biszkopt syropem i rozprowadź na nim pozostały krem. Wierzch ciasta posyp prażonymi wiórkami i wstaw ciasto do lodówki na co najmniej pięć godzin (a najlepiej na całą noc).

Więcej o:
Copyright © Agora SA