Frytki szparagowe [HAPS VEGE]
Zawsze jest tak samo. Zaczyna się sezon na zielone szparagi i wszyscy się na nie rzucają, ty też. Potem leżą w lodówce, podsychają, a ty nie wiesz co z nimi zrobić. Z jajkami? To takie śniadaniowe, a rano nie ma czasu na gotowanie. Zupę? No trochę szkoda, bo w sumie tanie nie są, a kto wie czy w zielonej brei, będzie je w ogóle czuć? Z szynką parmeńską? Przecież wiesz, że masz większe zdolności kulinarne. I tak oto ratujemy cię z opresji podrzucając przepis na szybkie frytki ze szparagów.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
1 szklanka mąki
2 szklanki bułki tartej "panko"
1/2 szklanki tartego parmezanu
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
Sposób przygotowania:
Mąkę, panko oraz jajka umieść w trzech osobnych miskach. Mąkę wymieszaj ze wszystkimi przyprawami, a panko z tartym parmezanem. Jajka roztrzep. Szparagi umyj i odłam ich zdrewniałe końcówki. Tak przygotowane szparagi obtaczaj kolejno w mące, jajku oraz w panko i kładź je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw blachę ze szparagami do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Piecz około 10 minut, aż szparagi nabiorą złotobrązowego koloru.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur