Łosoś a la wellington
Składniki:
1 filet z łososia (około 300 g)
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
140 g świeżego szpinaku
40 g bułki tartej
40 g tartego parmezanu
110 g ricotty
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuść dwie łyżki masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek i smaż, aż warzywa staną się szkliste. Dodaj świeży szpinak oraz po łyżeczce soli i pieprzu i smaż, aż szpinak zwiędnie. Następnie dodaj bułkę tartą, parmezan, ricottę oraz koperek i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw farsz do przestudzenia.
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Na środku ciasta połóż filet z łososia i dopraw go z obu stron solą i pieprzem. Na łososiu rozłóż farsz szpinakowy. Owiń łososia ciastem francuskim jak na wideo i przełóż całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj paczuszkę z ciasta francuskiego roztrzepanym jajkiem i delikatnie ponacinaj wierzch ciasta tworząc kratkę.
Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około 25 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica