Tureckie chlebki z kurczakiem

Naszym rodzicom Turcja kojarzyła się z kawą, a nam z kebabem. Wierzymy, że po zrobieniu naszego przepisu Turcja będzie kojarzyła ci się z tym chlebkiem.
Zobacz wideo

Składniki:

Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
200 ml letniej wody

Farsz:
2 piersi z kurczaka
2 cebule cebula
2 ząbki czosnku
2 dojrzałe pomidory
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
2 łyżki oleju
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto drożdżowe. Drożdże oraz cukier wsyp do letniej wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek, zamieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

W osobnej misce wymieszaj mąkę z solę. Dodaj jogurt oraz zaczyn drożdżowy i zagnieć zwarte i elastyczne ciasto. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj je folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

W między czasie przygotuj farsz. Kurczaka, pomidory i cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż, aż cebula stanie się szklista. Dodaj kurczaka oraz wszystkie przyprawy i smaż, aż kurczak lekko się zrumieni. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj z kurczakiem. Na koniec dodaj pokrojone pomidory i smaż, aż się rozpadną i sos mocno zgęstnieje (około 7 minut). Zdejmij farsz z ognia i nieco go przestudź.

Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i ponownie chwilę pozagniataj. Podziel ciasto na 6-7 części i uformuj z nich owalne placki. Na środek każdego placka nałóż po dwie solidne łyżki farszu i porządnie zlep końcówki, tak aby powstały łódeczki (jak na wideo). Przełóż łódeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz około 20 minut, aż ciasto pięknie się zarumieni.

Więcej o:
Copyright © Agora SA