Pasztet z jajek [HAPS VEGE]
Składniki:
300 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki oleju
10 jajek na twardo
3 surowe jajka
1 szklanka tartego żółtego sera
3/4 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki śmietany 18 proc.
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Pieczarki pokrój w półplasterki, a cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Dodaj cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda i grzyby zaczną się rumienić. Na koniec dopraw pieczarki solą i pieprzem i zdejmij patelnię z ognia.
Ugotowane i ostudzone jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj ostudzone pieczarki, tarty żółty ser, śmietanę, bułkę tartą oraz natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dopraw masę jajeczną solą oraz pieprzem.
Małą keksówkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę jajeczną do formy i przy pomocy szpatułki wygładź jej wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 45 minut. Przed pokrojeniem całkowicie ostudź. Przechowuj w lodówce.
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz
- Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu