Babka piaskowa bezglutenowa

Lepiłeś baby z piasku jako dziecko? Nadal możesz je lepić tylko tym razem będą jadalne (mimo tego, że są bezglutenowe). Ba! Będą nawet bardzo smaczne.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 230 g drobnego cukru
  • 350 g mąki ziemniaczanej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cytryna
  • 200 g roztopionego masła

Dodatkowo:

  • masło i mąka ziemniaczana do wysmarowania formy
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Jajka umieść w dużej misce i ubij na jasną i puszystą masę (może to zająć około 5-6 minut). Nie przerywając miksowania stopniowo dodaj drobny cukier, dokładnie miksując za każdym razem, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą i masa podwoi swoją objętość.

Przesiej do miski mąkę ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników. Zetrzyj do masy skórkę z 1 cytryny i wymieszaj. Na koniec dodaj rozpuszczone, nadal gorące masło i zmiksuj do połączenia składników.

Przelej ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką ziemniaczaną. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz około 50 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta pozostanie suchy. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA