Pieczeń rzymska

Nawet jeśli tego dania nie robiła twoja babcia, ciocia, ani mama - nawet jeśli w ogóle nie jadłeś go w przeszłości, to uwierz, że to smak twojego dzieciństwa.
Zobacz wideo

Składniki:


1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
6 jajek (4+2)
5 łyżek bułki tartej
3 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka musztardy
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka oleju

Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:


Cztery jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Ostudź i obierz ze skorupek.

Mięso mielone umieść w dużej misce. Dodaj dwa jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, musztardę, sos sojowy oraz pieprz i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Keksówkę o długości około 30 cm posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Nałóż do środka połowę masy mięsnej i rozprowadź ją równomiernie po całej blaszce. W środek powciskaj ugotowane jajka, przykryj je pozostałym mięsem. Wyrównaj wierzch pieczeni i posmaruj go olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 45 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA