Pieczeń rzymska
Składniki:
1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
6 jajek (4+2)
5 łyżek bułki tartej
3 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka musztardy
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Cztery jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Ostudź i obierz ze skorupek.
Mięso mielone umieść w dużej misce. Dodaj dwa jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, musztardę, sos sojowy oraz pieprz i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Keksówkę o długości około 30 cm posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Nałóż do środka połowę masy mięsnej i rozprowadź ją równomiernie po całej blaszce. W środek powciskaj ugotowane jajka, przykryj je pozostałym mięsem. Wyrównaj wierzch pieczeni i posmaruj go olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 45 minut.
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Znacie smażone lody? A... smażony krem? To genialna włoska przekąska, która rozpływa się w ustach
-
Rolnik miał wyrzucić ponad tysiąc ton "krzywych" buraków. Na ratunek przyszła sieć sklepów
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
- Co powiecie na robaki w kuchni? Agencja UE ds. żywności uznała mącznika młynarka za jadalnego i zdrowego
- Toruń. Mieli zamknąć popularną knajpę. Fani stanęli murem. Wtem kradzież i włamanie
- Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
- Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd
- Restauracje zamknięte co najmniej do końca stycznia. Nieoficjalnie do kwietnia. Bunt przedsiębiorców