Składniki:
45 plasterków wędzonego boczku
5 ziemniaków
400 g cheddara
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłóż plastrami boczku, tak aby plasterki zachodziły na siebie i uformowały okrąg (patrz wideo).
W środku ułóż warstwę ziemniaków, posyp je szczypiorkiem, solą oraz pieprzem, a następnie rozłóż na ziemniakach 1/3 tartego cheddara. Powtórz ten proces jeszcze dwa razy.
Na koniec złóż do środka wystające plastry boczku. Owiń formę folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piecz około 1,5 godziny, a następnie zdejmij folię i zapiekaj przez kolejne 15-20 minut, aż boczek się zrumieni.