Rolada z mięsa mielonego
Składniki:
1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 szklanka bułki tartej
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka oregano
2 jajka
150 g szynki w plastrach
150 g sera żółtego w plastrach
100 g świeżego szpinaku
400 g wędzonego boczku w plastrach
Sposób przygotowania:
Mięso mielone wymieszaj z jajkami, bułką tartą, solą oraz pieprzem.
Przełóż mięso na folię spożywczą i uformuj z niego dość płaski prostokątny placek.
Na mięsie ułóż warstwę z plastrów szynki, kolejną warstwę z plastrów sera, a na koniec rozłóż równomiernie świeży szpinak. Pomagając sobie folią zwiń mięso w roladę i dokładnie zlep boki, tak aby zamknąć wszystkie dodatki w środku mielonego mięsa.
Na blaszce wyłożonej folią aluminiową ułóż plastry boczku i owiń nimi roladę, a następnie owiń roladę folią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez 40 minut.
Po wskazanym czasie odwiń roladę z folii i dopiekaj przez kolejne 20-30 minut, aż boczek będzie mocno rumiany i chrupiący.
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Jak kroić, siekać i filetować jak szef kuchni? Te triki ułatwią ci przygotowanie w domu posiłków
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Whisky czy whiskey? Solo czy z... colą? Jak kupować? Opowiada najpopularniejszy polski koneser
-
Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz
- Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu