Rolada z mięsa mielonego
Składniki:
1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 szklanka bułki tartej
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka oregano
2 jajka
150 g szynki w plastrach
150 g sera żółtego w plastrach
100 g świeżego szpinaku
400 g wędzonego boczku w plastrach
Sposób przygotowania:
Mięso mielone wymieszaj z jajkami, bułką tartą, solą oraz pieprzem.
Przełóż mięso na folię spożywczą i uformuj z niego dość płaski prostokątny placek.
Na mięsie ułóż warstwę z plastrów szynki, kolejną warstwę z plastrów sera, a na koniec rozłóż równomiernie świeży szpinak. Pomagając sobie folią zwiń mięso w roladę i dokładnie zlep boki, tak aby zamknąć wszystkie dodatki w środku mielonego mięsa.
Na blaszce wyłożonej folią aluminiową ułóż plastry boczku i owiń nimi roladę, a następnie owiń roladę folią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez 40 minut.
Po wskazanym czasie odwiń roladę z folii i dopiekaj przez kolejne 20-30 minut, aż boczek będzie mocno rumiany i chrupiący.
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
-
Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy