Piernik
Składniki:
250 g miodu
250 g mąki pszennej
230 g mąki żytniej jasnej
150 g masła
150 g brązowego cukru
5 jajek (białka i żółtka osobno)
20 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
Masło i mąka do wysmarowania formy
200 g czekolady deserowej
2 łyżki oleju
1 garść posiekanych orzechów
Sposób przygotowania:
Miód umieść w rondelku. Dodaj przyprawę do piernika i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż miód nabierze ciemnobursztynowego koloru.
W dużej misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Wlej skarmelizowany miód i zmiksuj na jednolitą masę.
Przygotuj dwie kolejne miski. W jednej ubij na sztywną pianę białka jaj. Do drugiej przesiej oba rodzaje mąki, sodę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
Do miski z masą maślaną dodawaj na przemian ubite białka oraz suche składniki i delikatnie mieszaj.
Przełóż ciasto do długiej keksówki (30x10cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 1 godziny, aż drewniany patyczek wbity w środek ciasta pozostanie suchy. Po upieczeniu całkowicie ostudź ciasto.
Czekoladę z dodatkiem oleju rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Polej czekoladą ostudzone ciasto i posyp je po wierzchu posiekanymi orzechami.
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki