Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
Olej do głębokiego smażenia
Kolorowa posypka do ozdoby
Sposób przygotowania:
Cały arkusz ciasta francuskiego posmaruj roztrzepanym jajkiem i złóż na dwa razy (tak jak na wideo). Przy pomocy okrągłej foremki i nakrętki powycinaj z ciasta oponki.
Wrzuć oponki na rozgrzany głęboki olej i usmaż z obu stron na rumiano. Usmażone oponki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Mleczną i białą czekoladę połam i umieść w osobnych miseczkach. Do każdej miseczki dodaj po łyżce oleju i rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
Lekko ostudzone oponki polej rozpuszczonymi czekoladami i ozdób kolorową posypką.