Cronuty
Czy wiecie jak powstał pomysł na donaty? Ktoś wyjadł nadzienie z pączka i została dziura w środku. A jak powstał pomysł na cronuty? Zastanawialiśmy się, czy zrobić donata czy pączka i zrobiliśmy dwa w jednym. Taaadaaam!
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
Olej do głębokiego smażenia
Kolorowa posypka do ozdoby
Sposób przygotowania:
Cały arkusz ciasta francuskiego posmaruj roztrzepanym jajkiem i złóż na dwa razy (tak jak na wideo). Przy pomocy okrągłej foremki i nakrętki powycinaj z ciasta oponki.
Wrzuć oponki na rozgrzany głęboki olej i usmaż z obu stron na rumiano. Usmażone oponki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Mleczną i białą czekoladę połam i umieść w osobnych miseczkach. Do każdej miseczki dodaj po łyżce oleju i rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
Lekko ostudzone oponki polej rozpuszczonymi czekoladami i ozdób kolorową posypką.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
-
Krojenie truskawek żyletkami i wywabianie robaków z mięsa napojem. Badaczka obala bezsensowne triki z TikToka
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki