Cronuty

Czy wiecie jak powstał pomysł na donaty? Ktoś wyjadł nadzienie z pączka i została dziura w środku. A jak powstał pomysł na cronuty? Zastanawialiśmy się, czy zrobić donata czy pączka i zrobiliśmy dwa w jednym. Taaadaaam!
Zobacz wideo

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki oleju

Dodatkowo:
Olej do głębokiego smażenia
Kolorowa posypka do ozdoby

Sposób przygotowania:
Cały arkusz ciasta francuskiego posmaruj roztrzepanym jajkiem i złóż na dwa razy (tak jak na wideo). Przy pomocy okrągłej foremki i nakrętki powycinaj z ciasta oponki.

Wrzuć oponki na rozgrzany głęboki olej i usmaż z obu stron na rumiano. Usmażone oponki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Mleczną i białą czekoladę połam i umieść w osobnych miseczkach. Do każdej miseczki dodaj po łyżce oleju i rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.

Lekko ostudzone oponki polej rozpuszczonymi czekoladami i ozdób kolorową posypką.

Więcej o:
Copyright © Agora SA