Ryżowy przekładaniec
Składniki:
250 g masła
1/2 szklanki wody
250 g cukru
2 czubate łyżki kakao
2 szklanki mleka w proszku
1,5 szklanki suszonej żurawiny
1,5 szklanki migdałów
3 szklanki ryżu preparowanego
2 kwadratowe wafle
Sposób przygotowania:
W dużym garnku podgrzej masło, wodę, cukier i kakao. Podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę.
Zdejmij garnek z ognia, dodaj przesiane mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Migdały przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj pulsacyjnie, tak aby wyglądały na grubo posiekane. Zmielone migdały dodaj wraz z suszoną żurawiną do garnka i wymieszaj. Na koniec dodaj preparowany ryż.
Tak przygotowaną masę rozprowadź równomiernie na jednym waflu, a następnie przykryj ją drugim waflem i dociśnij. Połóż przekładaniec między dwoma deskami i obciąż garnkiem z wodą. Schładzaj przez co najmniej 3 godziny. Przed podaniem pokrój na mniejsze kawałki.
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
"Na stoku zarazić się nie da". Ale to, co dzieje się w knajpie... Obostrzenia nie obowiązują wszystkich?
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą
- Ciasto a la mleczna kanapka. Mamy prosty przepis na domową wersję
- Jak będzie wyglądać Wielkanoc 2021? Eksperci nie mają złudzeń. Raczej czekają nas obostrzenia
- Ciepłe, pyszne i pełne wartościowych składników. Idealne śniadanie z Sante!
- Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem