Bezglutenowy chleb z ziarnami
Składniki:
135 g pestek słonecznika
90 g nasion siemienia lnianego
90 g mielonego siemienia lnianego
65 g orzechów laskowych lub migdałów
145 g płatków owsianych (bezglutenowych)
3 łyżki nasion chia
1 łyżeczka soli
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
350 ml wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki wsyp do dużej miski i wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj wodę z syropem klonowym i roztopionym olejem kokosowym. Wlej płynne składniki do miski z suchymi składnikami i mieszaj, aż wchłoną większość płynu.
Odstaw masę na dwie godziny, po czym przełóż ją do keksówki o wymiarach 20x10, wysmarowanej olejem kokosowym. Dokładnie wyrównaj wierzch masy silikonową szpatułką i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piecz około 50 minut.
Gotowy chleb powinien wydawać głuchy odgłos, kiedy się w niego postuka.
Przed pokrojeniem chleb należy całkowicie ostudzić - najlepiej przygotować go dzień wcześniej i studzić przez całą noc.
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
- Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur
- Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść